Traditioneel gezien worden mobile websites en webapps geschreven specifiek voor smartphone en tablets. Facebook brengt hier nu verandering in.
Facebook laceerde onlangs zijn eigen HTML 5 platform onder de naam "Spartan Project". Dit platform beloofd ontwikkelaars dezelfde mogelijkheid in HTML 5 te geven als ontwikkelaars ook hebben bij native platforms. Op het moment van schrijven zijn slechts enkele apps gemaakt in dit platform. waaronder de webapp van Facebook. Het is dus nog te vroeg om te zeggen of deze belofte ook waargemaakt kan worden.
Mozilla's 'Developer Evangelist', Christian Heilmann, gaf tijdens zijn keynote speach op de WebApps confertentie een verassende analogie voor de strijd tussen webapps en native apps. Hij vergeleek deze twee met de oude rivalen Playmobil en Lego:
Aan de vooravond van de Opera Software conferentie gaf de CTO van Opera zijn visie op de toekomst van apps. Op de lange termijn zullen mobielen websites en webapps het winnen van native apps.
Ontwikkelaars van apps willen drie dingen: een groot publiek, een manier om geld te verdienen met de apps, en rijke API's. Op dit moment hebben de webapps de overhand op het eerste punt. Native apps scoren daarentegen beter op de hand van API's. Deze achterstand wordt echter snel ingehaald door de snelle ontwikkeling van browsers. Zo was het bepalen van de locatie van de bezoeker (geolocatie) voorbehouden aan native apps. Met de nieuwe mogelijkheden die onder de vlag van HTML 5 worden opgenomen in browsers, is geolocatie nu ook mogelijk binnen mobiele sites.
Het is bij de mobile website van Gmail nu ook mogelijk om in te loggen met meerdere accounts en een out-of-office melding in te stellen. Hiermee werkt de mobiele versie nu hetzelfde als de versie voor de pc.
In de mobiele versie is het nu ook mogelijk een aparte signature in te stellen per account. Een signature is de tekst die automatisch onder elke mail wordt geplaatst, meestal met je contactgegevens. Deze signatures kunnen eenvoudig aan en uit worden gezet.
Een nieuw mobiel platform gaat zich geheel richten op mobile websites. Volgens onder andere Intel en Samsung is de toekomst aan HTML 5, en niet aan apps.
De mobiele Linux-variant MeeGo delft het onderspit. Het wordt vervangen door een nieuw te bouwen Linux-platform dat geheel op html5 is gebaseerd. De organisatie achter MeeGo kondigt een samenwerking aan met de Linux Foundation en enkele ict-bedrijven waaronder Samsung en Intel. Die partijen gaan onder de naam Tizen een geheel nieuw besturingssysteem maken, op basis van Linux maar dan geheel draaiend om html5. "We geloven dat de toekomst behoort aan html5-applicaties, naast een relatief klein percentage aan apps."